Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ülkemizde devlet üniversiteleri arasında ilk açılan bölümler arasındadır. Bölümün açılması için hazırlık ve altyapı çalışmaları 2009 yılında başlamış ve ilk öğrencilerimiz 2012 yılında eğitim hayatına başlamıştır. Bölümümüzde 1 Profesör, 2 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi olmak üzere tam zamanlı 10 öğretim elemanı görev almaktadır. Bununla birlikte Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Spor Bilimleri Fakültesi’nde görev yapan 10 farklı öğretim elemanı da lisans derslerine katılarak eğitim sürecimize katkı vermektedir.

 

Bölümümüz 2022 ağustos ayı itibariyle 378 öğrenci ile öğrenime devam etmektedir. Öğrencilerimizin yaklaşık %57’si kız, %43’ü erkektir. Ayrıca %16 oranında yabancı uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır. 2016-2022 yıllarında bölümümüz öğrencilerinden 21 tanesi ERASMUS kapsamında yurtdışına gitmiştir. Fakültemizde Erasmus öğrenci hareketliliği programlarından en fazla yararlanan bölümümüz öğrencileridir. Hâlihazırda Erasmus kapsamında yurtdışında bulunan öğrencilerimiz mevcuttur. 2021-2022 eğitim öğretim yılında ERASMUS kapsamında öğrenci hareketliliğinden yararlanan 4 öğrencimiz bulunmaktadır.

 

Bölümümüzde eğitim verdiğimiz öğrencilerimizin Biyomedikal Mühendisliğinin gerektirdiği niteliklerde yetişmesini amaçlıyoruz. Bu kapsamda tıbbi cihaz, sistem ve malzemelerin tasarım, üretim, işletme, bakım/onarım ve kalibrasyon faaliyetlerinde bulunabilen, tıbbi problemlere çözüm üretebilen, analitik düşünme yeteneğine sahip, disiplinler arası çalışmalara uyum sağlayabilen, mesleki etik bilincine ve sorumluluğuna sahip biyomedikal mühendisleri yetiştiriyoruz. Bu amaca yönelik olarak bölümde verilen derslerimiz özenle planlanmıştır. Derslerin planlanması sürecinde çok sayıda iç ve dış paydaştan görüş alınmıştır.

 

Bölümümüzü tercih eden öğrencilerimiz ilk yıllarında temeli kuvvetli bir matematik, fizik ve kimya eğitimi almaktadır. Sonraki yıllarda ise elektrik-elektronik eğitimi, biyomedikal cihazların kullanımı, bakımı, tamiri ve kalibrasyonu ile onların elektronik ve mekanik donanımı ve yazılımları gibi alanlarda mühendislik biliminde derinlemesine bilgilerin verildiği oldukça geniş bir alanı kapsayan dersler almaktadır. Biyomedikal mühendisliği alanının temel tıp ve biyoloji bilimleri ile ilgili bilgileri; üçüncü yarıyıldaki “İnsan Anatomisi”, dördüncü yarıyıldaki “İnsan Fizyolojisi”, “Tıbbi Biyoloji” gibi derslerde verilmektedir. Öğrencilerimiz Biyomedikal Mühendisliği temel derslerinin yanı sıra diğer fakültelerden seçebileceği “Fotoğrafçılık”, “Etkili İletişim”, “İlk Yardım” gibi farklı seçmeli derslere de katılabilmektedir.

 

Bölümümüz Biyoelektronik, Biyoenformatik, Biyomalzeme, Biyomekanik olmak üzere dört anabilim dalına sahiptir. Öğrencilerimiz bu anabilim dallarından seçeceği dersler ile istedikleri alanda uzmanlaşabilmektedirler. Öğrencilerimiz seçeceği dersler ile Biyomedikal Mühendisliğinin yazılım, elektronik, mekanik veya malzeme bilimi ile ilgili alanlarında uzmanlaşabilmektedir. Öğrencilerimizin kariyer yönlendirmeleri ve ders seçimleri gibi konularda bölümümüz öğretim üyeleri rehberlik etmektedir.

 

Örneğin bölümümüzde alacağı eğitim hayatı boyunca ağırlıklı olarak Biyomekanik anabilim dalı derslerini seçen bir öğrenci; implant tasarımları, medikal cihazların üretim yöntemleri, bilgisayar destekli tasarım / analiz yazılımları ve 3D yazıcılar gibi konularda bilgi birikimine sahip olarak yetişmektedir. Benzer şekilde ağırlıklı olarak Biyoenformatik anabilim dalı derslerini seçen bir öğrenci; yapay zekâ uygulamaları, tıbbi görüntü işleme, bilgisayar programlama, medikal bilişim sistemleri gibi konularda yetkinlik kazanmaktadır.

 

Kocatepe Biyomedikal Mühendisliği Örnek Bazı Dersler
Biyomekanik Anabilim Dalı Mekanik Bilimi ve Biyomekanik Uygulamaları

Tersine Mühendislik ve Hızlı Prototipleme

Akışkanlar Mekaniği Temelleri

Biyomedikal Modelleme ve Simülasyon

Bilgisayar Destekli Tasarım

Biyoelektronik Anabilim Dalı Biyomedikal Enstrümantasyon

Biyomedikal Sensörler

Biyotelemetri

Mikrodenetleyiciler ve Uygulamaları

Devre Analizi

Biyoenformatik Anabilim Dalı Tıbbi Bilişim

Biyomedikal Mühendisliğinde Yapay Zekâ

Bilgisayar Programlama

Tıbbi Görüntü İşleme

Hastane Bilgi Yönetim Sistemi

Biyomalzeme Anabilim Dalı Biyokimya

Biyouyumluluk

Klinik Farmakoloji

Nano Teknoloji ve Nanomalzemeler

Malzeme Bilimi ve Biyomalzemeler

Not: Bu tabloda her bir anabilim dalında bölümümüzde açılan derslerden sadece beşer tanesine yer verilmiştir. İlgili anabilim dallarında verilen diğer dersler için Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci Bilgi Paketi incelenebilir…

 


PhD Ahmet Fatih YURAN

 


Sosyal Medyada AKÜ Biyomedikal:


 

 

25 Temmuz 2023, Salı 92 kez görüntülendi