Biyomedikal Mühendisliği Nedir?

 

Biyomedikal mühendisliği, en basit tanımıyla mühendisliğin ilkelerinin ve problem çözme tekniklerinin biyoloji ve tıbba uygulanmasıdır. Biyomedikal Mühendisleri biyoloji ve tıpta karşılaşılan problemlerin çözümü için teşhis, izleme ve tedavi dahil olmak üzere sağlık bakımı konusunda genel anlamda ilerlemeler sağlamayı hedefleyen, mühendisliğin tasarım ve problem çözme becerilerini tıbbi biyolojik bilimlerle birleştirerek mühendislik ve tıp arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlar [1]. Biyomedikal mühendisleri, teşhis ve tedavi için kullanılan tıbbi testlerin, cihazların ve sistemlerin tasarımı, üretimi, geliştirilmesi, işletilmesi ve bakımında çalışır.

 

Biyomedikal Mühendisliği multidisipliner (çok branşlı) bir mühendislik bölümüdür. Burada özellikle “Mühendislik” kavramını vurgulamamız gerekiyor. Ülkemizde Biyomedikal Mühendisliğini yeteri kadar araştırmayan veya tanımayan öğrencilerimiz bu bölümü daha çok fizyoterapi, röprezant veya hemşirelik gibi bir meslek olarak algılayabiliyorlar. Biyomedikal Mühendisliği; makine, yazılım, elektrik/elektronik ve malzeme mühendisliği disiplinleriyle oldukça benzer ve hatta bu alanlarla doğrudan ilişkili bir “Mühendislik” dalıdır. Mühendislik, sorunları çözmek, verimliliği ve üretkenliği artırmak ve sistemleri iyileştirmek için doğa bilimlerini, matematiği ve bilimsel yöntemi kullanma pratiğidir. Mühendislik, problemleri çözmek için bilim ve matematiğin uygulanmasıdır [2]. Bilim adamları ve mucitler yenilikler ortaya koyarken, bu keşifleri gerçek dünyaya uygulayan mühendislerdir. Biyomedikal Mühendisleri diğer mühendislerden farklı olarak özellikle tıp alanında karşılaşılan mühendislik problemlerini çözmek için çaba gösterirler. Biyomedikal Mühendisleri tıp alanında ihtiyaç duyulan her türlü makine, cihaz, elektronik aletlerin tasarımı, üretimi ve bu ürünlerin işletilmesinde görev alırlar. Biyomedikal mühendisleri tasarım ve üretim sürecinde; makine, malzeme, yazılım gibi diğer mühendislik disiplinlerinden profesyonellerin yanı sıra kimya, biyoloji ve matematik gibi temel bilimlerden profesyonellerden destek alırlar. Bununla birlikte tasarladıkları ve ürettikleri ürünlerin işletilmesi sürecinde; hemşireler ve teknisyenler gibi tıbbi personel ile yakın çalışırlar. Biyomedikal Mühendisleri Tıbbi Cihaz tanımında yer alan birçok ekipman ile ilgilenirler.

 

Resim 1: Biyomedikal Mühendisliği Kavramlar


 

TIBBİ CİHAZ TARİHİ ve GÜNÜMÜZDE TIBBİ CİHAZLAR

Tıbbi Cihaz ya da diğer adıyla medikal cihazlarla ilgili ilk tanımlamalar hayatımıza modern bilim ile birlikte girmiştir. Tıbbi Cihaz tanımı:

İnsanlar üzerinde; Bir hastalığın teşhisi, önlenmesi, izlenmesi, tedavisi veya hafifletilmesi, Herhangi bir yaralanma veya sakatlığın teşhisi, izlenmesi, tedavisi, hafifletilmesi veya telafi edilmesi için kullanılan her türlü alet, aparat, cihaz veya başka bir madde” şeklinde yapılabilir. Bu modern tanıma göre; basit bir neşterden, çok karmaşık yapıdaki MR cihazına kadar birçok alet ve cihaz Tıbbi Cihaz kapsamına girmektedir. Biyomedikal Mühendisliği mesleği Tıbbi Cihaz olarak tanımlanan cihazların tamamı ile doğrudan ilgilidir.

Hastalıklar ve ölüm canlılar için kaçınılmazdır. Ancak ilk insanlar da modern insanlar gibi hastalıklarla mücadele etmeye çalışmıştır. Hastalıkları önleyemediğinde hastalıkların etkilerini azaltmak ve ölümü geciktirmek için çabalamıştır. Tıbbi cihazlar ve dolayısıyla Biyomedikal Mühendisleri bu çalışmaların önemli bir parçasıdır. Her ne kadar tıbbi cihaz veya Biyomedikal Mühendisi gibi kavramlar modern bilimle birlikte hayatımıza girmişse de eskiden de insanlar benzer aletleri ve cihazları üretmeye kullanmaya çalışmıştır.

Eski uygarlıkların çoğu çeşitli tıbbi prosedürler için forseps, bıçak, neşter, testere, neşter, iğne, trokar, koter ve bıçak gibi aletler kullanmıştır. Milattan sonra 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlaması, Roma şehirleri Pompeii ve Herculaneum’u kül ve pomza taşının altına gömdü. Yüzyıllar sonra yapılan kazılarda kurtarılan eserler arasında çok sayıda cerrahi alet bulundu.

Resim 2: Roma döneminden cerrahi aletler (forseps, spekulum, kancalar, makaslar)

 

Cerrahi aletlerin yanı sıra eksik vücut parçalarını tamamlayacak çeşitli alet/protezlerden de faydalanıldığı bilinmektedir. Bilinen en eski protez milattan önce 950’de Kahire’de eski bir Mısırlı soylu kadının mumyalanmış bedeni üzerinde keşfedilmiştir. Mumya üzerinde bulunan bu protez büyük ölçüde ahşaptan yapılmıştır, kalıplanmış ve boyanmıştır, bileşenleri deri iplikle birbirine bağlanmıştır.

 

Resim 3: The Cairo toe

 

17. yüzyılda bilimsel yöntemin hayatta daha çok yer bulmasıyla bu tür cihazlar daha yaygın hale geldi. Pek çok tıbbi cihaz, ilk başlarda doktorlar tarafından üretildi. Bu cihazlar güvenlik veya etkinlik açısından hiçbir standardı veya gözetimi olmaksızın doğrudan halka satıldı. Hastaneler, askerlerin ve hastaların özel ekipman ve bakıma erişimi olan doktorlar tarafından tedavi edilebileceği bir yer olarak yaratıldı. Üniversiteler bilim, tıp, anatomi ve tıpla ilgili konuları öğretmeye başladı. Tıbbi bilgi ve teknik bilgi genişlemeye ve gelişmeye devam etti.

1800’ler tıbbi cihazlar, terapötik ve tıbbi buluşlar ve modern tıbbın gelişimi için çığır açan bir dönemdi. 1867’de, Joseph Lister “Ameliyat Pratiğinin Antiseptik İlkesi”ni yayınladı. Bu, tıp biliminde nihayetinde daha temiz ameliyathanelere, daha başarılı sonuçlara ve hastaların daha yüksek hayatta kalma oranlarına yol açacak olan en ufuk açıcı ve en önemli anlardan biriydi. Louis Pasteur ve Robert Koch, dünya çapında birçok hastalığın nedeni olarak “mikropları” tanımladı. 19. yüzyılda stetoskop, hipodermik şırınga, oftalmoskop, elektrokardiyogram, işitme cihazları gibi cihazlar piyasaya sürüldü. Forseps, bıçak, neşter, testere, neşter, iğne, trokar, koter ve bıçak gibi cihazların tasarımı çelik gibi malzemelerin kullanımıyla gelişmeye devam etti. 20. yüzyılda kardiyo defibrilatör, kalça ve diz implantları, kalp ameliyatları, laparoskoplar, diyaliz makineleri, infüzyon pompaları, insülin pompaları, balon kateterler, tek kullanımlık malzemeler, kalp akciğer makineleri, inhalerler, protezler, kardiyovasküler cihazlar, solunum cihazları, vantilatörler, stentler, kalp pilleri gibi implantları içeren tıbbi cihaz ve prosedürlerde bir patlama görüldü. Tıbbi cihazların büyümesi son 100 yılda katlanarak arttı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya pazarında 2 milyon farklı marka ve türde tıbbi cihaz bulunmaktadır.

 

Resim 4: Yeni biyomedikal Cihazlar…


 

NEDEN BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ?

Tıbbi cihazlara dair ilk tarihi kayıtlar neredeyse beş bin yıl öncesinde yaşamış eski uygarlıklara kadar gitmektedir. Bu durum ilk insanlardan bu yana tıbbi cihazlara olan ihtiyacı göstermektedir. Günümüzde de bu durum çok fazla değişmiş değil. Bizler hâlâ hastalıkların önlenmesi, tanısı ve tedavisi için tıbbi cihazlara ihtiyaç duyuyoruz. Görünen o ki; hastalıklara ve ölüme çare bulamadığımız sürece tıbbi cihazlara ihtiyaç duymaya devam edeceğiz. Bu anlamda bakıldığında Biyomedikal Mühendisliği belki de önemini hiçbir zaman kaybetmeyecek mesleklerden biridir.

 

Tıbbi cihaz olarak tanımlanabilecek ilk aletler oldukça ilkel ve basit aletlerdi. Ancak günümüzde herhangi bir hastaneye hatta küçük bir sağlık ocağına gittiğinizde karşılaşacağınız alet ve cihazlar çok daha karmaşık bir mühendislik bilgisinin ürünüdür. Hastanın vücut dokularında kesim yapmak için kullanılan bir neşter bu anlamda çok güzel bir örnektir. Birçok kişi için neşter sadece daha keskin bir bıçak olarak algılanacaktır. Ancak bir neşterin sap kısmının tasarımı onu kullanan cerrahın elinden kaymaması için özel olarak tasarlanmıştır. Bununla birlikte farklı dokular ve bölgeler için çeşitle boyutlarda ve özelliklerde tasarlanmış neşterler vardır. Cerrahide kullanılan neşterlerin ağızları lazer ve benzeri özel üretim yöntemleriyle inceltilir ve keskinleştirilir. Neşterin üretiminde özel çelik malzemeler kullanılır. Bunula birlikte keskinliğini koruyabilmek için özel yöntemlerle (Atomic Layer Deposition gibi) yüzeyi çinko oksit gibi çeşitli malzemelerle ince bir filmle kaplanır. Neşterin kullanılmadan önce mutlaka steril olması gerekir. Neşterin sterilizasyonu için çeşitli sterilizasyon yöntemlerinden (otoklav veya gama ışınlama gibi) faydalanılır. Bütün bunların yanı sıra bir cerrahi neşterin bütün üretim süreci çeşitli kurumlar tarafından denetlenir, takip edilir ve kayıt altına alınır. Görüldüğü üzere basit bir neşterin üretimi için özel bir tasarım, çok farklı üretim yöntemleri ve malzeme bilgisi gibi birçok mühendislik birikimi gerekmektedir. Burada örneğini verdiğim oldukça basit bir tıbbi cihaz olan neşterin tasarımından malzeme seçimine, üretiminden denetimine kadar olan bütün bu süreçlerde Biyomedikal Mühendisleri görev alırlar.

 

Resim 5: Neşter

 

Kaliteli, uygun fiyatlı ve uygun tıbbi cihazlara erişim, evrensel sağlık kapsamını ilerletmek ve daha sağlıklı nüfusları yetiştirebilmek için vazgeçilmezdir. Çok küçük bir hastaneye bile gittiğinizde binlerce tıbbi cihazla karşılaşacaksınız. Hasta yatağı, stetoskop ve hatta şırıngalar gibi basit görünen cihazlar tıbbi cihaz kapsamındadır.  Bunların yanında MR ve tomografi gibi görüntüleme cihazları, hasta fibrilasyona uğradığında kullanılan defibrilatör cihazı, COVID salgınında ihtiyaç duyduğumuz solunumu destekleyen ventilatör cihazları gibi çok daha karmaşık cihazlar da tıbbi cihaz kapsamına girmektedir. Bu tarz karmaşık cihazların tasarımı ve üretimi; yazılım, elektronik ve mekanik bilimlerinin ortak bir çalışması sonucunda ortaya çıkar. Biyomedikal Mühendisliği burada sadece birkaç tanesinden bahsedebildiğim çok sayıda karmaşık ve farklı ürün ile ilgilenen bir meslektir. Dolayısıyla kendini iyi yetiştirmeyi başarmış bir Biyomedikal Mühendisi, bu kadar fazla ürünün bulunduğu bir sektörde mutlaka ihtiyaç duyulan bir mühendis olacaktır.

 

Resim 6: Karmaşık Medikal Cihazlar…

 

2022 YILI KPSS BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ VERİLERİ

2022 Yılında KPSS ile atanarak hastanelerde görev yapmaya başlayan BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ SAYISI: 116

Kurum Adı Kadro Unvanı Kontenjan Sayısı Yerleşen Aday Sayısı Boş Kalan Kontenjan Sayısı En Küçük Puan En Büyük Puan
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA DR. SAMİ ULUS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI EAH / ANKARA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 96,2616 96,2616
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GÖLBAŞI ŞEHİT AHMET ÖZSOY DEVLET HASTANESİ / ANKARA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 96,2616 96,2616
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ADANA ÇUKUROVA DEVLET HASTANESİ / ADANA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 95,26195 95,26195
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KIRIKKALE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ / KIRIKKALE / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 94,38714 94,38714
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ADANA DR.EKREM TOK RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİ / ADANA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 93,71238 93,71238
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / SAKARYA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 93,67592 93,67592
DİYARBAKIR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / DİYARBAKIR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 93,40983 93,40983
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI POLATLI DUATEPE DEVLET HASTANESİ / ANKARA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 93,07541 93,07541
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DÜZCE ATATÜRK DEVLET HASTANESİ / DÜZCE / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 93,01891 93,01891
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BUCAK DEVLET HASTANESİ / BURDUR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 92,98837 92,98837
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BATTALGAZİ DEVLET HASTANESİ / MALATYA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 92,37602 92,37602
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BOLU İZZET BAYSAL DEVLET HASTANESİ / BOLU / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 92,3596 92,3596
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OSMANİYE DEVLET HASTANESİ / OSMANİYE / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 92,11585 92,11585
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ESKİŞEHİR YUNUS EMRE DEVLET HASTANESİ / ESKİŞEHİR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 92,01697 92,01697
İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / İZMİR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,70489 91,70489
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İZMİR DR. BEHÇET UZ ÇOCUK HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ EAH / İZMİR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,69668 91,69668
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DİYARBAKIR SELAHADDİN EYYUBİ DEVLET HASTANESİ / DİYARBAKIR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,58367 91,58367
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TATVAN DEVLET HASTANESİ / BİTLİS / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,46705 91,46705
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAMSUN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİ / SAMSUN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,41055 91,41055
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ŞANLIURFA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / ŞANLIURFA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,37638 91,37638
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KARTAL DR. LÜTFİ KIRDAR ŞEHİR HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,29392 91,29392
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ / HATAY / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,26929 91,26929
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KARABÜK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / KARABÜK / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,11621 91,11621
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA DÖRTÇELİK ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ / BURSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 91,03966 91,03966
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TOKAT DEVLET HASTANESİ / TOKAT / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,83008 90,83008
ADANA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / ADANA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,81004 90,81004
SAMSUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / SAMSUN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,79953 90,79953
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BAFRA DEVLET HASTANESİ / SAMSUN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,75716 90,75716
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GAZİOSMANPAŞA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,7417 90,7417
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BOLU İZZET BAYSAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / BOLU / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,71707 90,71707
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇANKIRI DEVLET HASTANESİ / ÇANKIRI / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,6747 90,6747
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI AYDIN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ / AYDIN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,64645 90,64645
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ADIYAMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / ADIYAMAN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,52982 90,52982
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GAZİANTEP DR. ERSİN ARSLAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / GAZİANTEP / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,48974 90,48974
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI AĞRI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / AĞRI / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,47923 90,47923
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KONYA ŞEHİR HASTANESİ / KONYA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,37444 90,37444
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,31432 90,31432
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KARADENİZ EREĞLİ DEVLET HASTANESİ / ZONGULDAK / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,26373 90,26373
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BALIKESİR DEVLET HASTANESİ / BALIKESİR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,22365 90,22365
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TARSUS DEVLET HASTANESİ / MERSİN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,16485 90,16485
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ELAZIĞ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİ / ELAZIĞ / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 90,09652 90,09652
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SİVAS NUMUNE HASTANESİ / SİVAS / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,9776 89,9776
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BANDIRMA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / BALIKESİR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,94344 89,94344
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GAZİANTEP ABDULKADİR YÜKSEL DEVLET HASTANESİ / GAZİANTEP / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,91289 89,91289
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI EREĞLİ DEVLET HASTANESİ / KONYA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,84456 89,84456
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÜNYE DEVLET HASTANESİ / ORDU / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,75981 89,75981
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI AFYONKARAHİSAR DEVLET HASTANESİ / AFYONKARAHİSAR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,74206 89,74206
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI YOZGAT ŞEHİR HASTANESİ / YOZGAT / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,71743 89,71743
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MANİSA MERKEZEFENDİ DEVLET HASTANESİ / MANİSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,67505 89,67505
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ORDU DEVLET HASTANESİ / ORDU / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,65501 89,65501
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GEMLİK DEVLET HASTANESİ / BURSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,64089 89,64089
2022 BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ KPSS ATAMALARI
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İNEGÖL DEVLET HASTANESİ / BURSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,47368 89,47368
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GÖZTEPE PROF. DR. SÜLEYMAN YALÇIN ŞEHİR HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,36297 89,36297
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ZONGULDAK ATATÜRK DEVLET HASTANESİ / ZONGULDAK / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,32651 89,32651
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,21712 89,21712
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DİYARBAKIR ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ / DİYARBAKIR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,20167 89,20167
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BEYKOZ DEVLET HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,19346 89,19346
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI FATSA DEVLET HASTANESİ / ORDU / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,06042 89,06042
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KASTAMONU EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / KASTAMONU / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,03808 89,03808
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DARICA FARABİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / KOCAELİ / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 89,01804 89,01804
HATAY İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / HATAY / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,98979 88,98979
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GAZİANTEP CENGİZ GÖKÇEK KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ / GAZİANTEP / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,92375 88,92375
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL PROF. DR. MAZHAR OSMAN RUH SAĞLIĞI VE SİNİR HASTALIKLARI EAH / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,91916 88,91916
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ORDU EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / ORDU / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,82487 88,82487
T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI BOLU İZZET BAYSAL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / BOLU / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,75425 88,75425
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI YALOVA DEVLET HASTANESİ / YALOVA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,74604 88,74604
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GİRESUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / GİRESUN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,7237 88,7237
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İZMİR BOZYAKA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İZMİR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,64945 88,64945
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BARTIN DEVLET HASTANESİ / BARTIN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,61299 88,61299
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KARAMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / KARAMAN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,57061 88,57061
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI AKŞEHİR DEVLET HASTANESİ / KONYA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,52232 88,52232
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ELBİSTAN DEVLET HASTANESİ / KAHRAMANMARAŞ / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,5082 88,5082
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BİLECİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / BİLECİK / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,47403 88,47403
ŞANLIURFA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / ŞANLIURFA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,41753 88,41753
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖDEMİŞ DEVLET HASTANESİ / İZMİR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,35282 88,35282
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BAYBURT DEVLET HASTANESİ / BAYBURT / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 88,14782 88,14782
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SİNOP ATATÜRK DEVLET HASTANESİ / SİNOP / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,94415 87,94415
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ŞIRNAK DEVLET HASTANESİ / ŞIRNAK / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,88535 87,88535
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇARŞAMBA DEVLET HASTANESİ / SAMSUN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,86893 87,86893
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / KÜTAHYA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,86531 87,86531
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TAVŞANLI DOÇ. DR.MUSTAFA KALEMLİ DEVLET HASTANESİ / KÜTAHYA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,82293 87,82293
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GAZİANTEP ŞEHİTKAMİL DEVLET HASTANESİ / GAZİANTEP / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,67214 87,67214
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI AKHİSAR MUSTAFA KİRAZOĞLU DEVLET HASTANESİ / MANİSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,6416 87,6416
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / UŞAK / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,60514 87,60514
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MANİSA ŞEHİR HASTANESİ / MANİSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,59693 87,59693
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SULTANBEYLİ DEVLET HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,59331 87,59331
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TURGUTLU DEVLET HASTANESİ / MANİSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,55685 87,55685
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MANİSA RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİ / MANİSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,40968 87,40968
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HAYDARPAŞA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,3778 87,3778
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI AYDIN ATATÜRK DEVLET HASTANESİ / AYDIN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,36138 87,36138
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZİNCAN MENGÜCEK GAZİ EAH / ERZİNCAN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,35317 87,35317
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI VAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / VAN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,34496 87,34496
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURDUR DEVLET HASTANESİ / BURDUR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,18005 87,18005
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ / AYDIN / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,16001 87,16001
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SOMA DEVLET HASTANESİ / MANİSA / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,14588 87,14588
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI LÜLEBURGAZ DEVLET HASTANESİ / KIRKLARELİ / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,10809 87,10809
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BİNGÖL DEVLET HASTANESİ / BİNGÖL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,07296 87,07296
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI RİZE DEVLET HASTANESİ / RİZE / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,06704 87,06704
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TİRE DEVLET HASTANESİ / İZMİR / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 87,01284 87,01284
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,9928 86,9928
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORLU DEVLET HASTANESİ / TEKİRDAĞ / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,97143 86,97143
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KIRKLARELİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / KIRKLARELİ / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,95996 86,95996
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI EDİRNE SULTAN 1. MURAT DEVLET HASTANESİ / EDİRNE / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,95633 86,95633
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI EAH / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,93991 86,93991
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BEYLİKDÜZÜ DEVLET HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,73033 86,73033
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL YEDİKULE GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EAH / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,7185 86,7185
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL MEHMET AKİF ERSOY GÖĞÜS KALP VE DAMAR CERRAHİSİ EAH / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,59137 86,59137
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL BAĞCILAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,57724 86,57724
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GEBZE FATİH DEVLET HASTANESİ / KOCAELİ / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,54899 86,54899
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,51712 86,51712
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL DR. SADİ KONUK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,50299 86,50299
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ŞİŞLİ HAMİDİYE ETFAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,40412 86,40412
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL SÜREYYAPAŞA GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EAH / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,34761 86,34761
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL SULTAN 2. ABDÜLHAMİD HAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,33578 86,33578
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,25103 86,25103
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL FATİH SULTAN MEHMET EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRA MÜHENDİS (BİYOMEDİKAL) 1 1 0 86,20274 86,20274
TOPLAM KONTENJAN 116

 

 


 

Dünyada ve Türkiye’de Biyomedikal Mühendisliği Eğitimi

Biyomedikal Mühendisliği; makine, elektrik – elektronik ve benzeri diğer mühendislik dallarıyla kıyaslandığında oldukça yeni bir alandır. Dünyada Biyomedikal Mühendisliği alanında lisans eğitimi 1960’lı yıllarda verilmeye başlanmıştır. Türkiye de ise Biyomedikal Mühendisliği alanında lisans eğitimi verilmeye 2000’de başlamıştır. Ülkemizde Biyomedikal Mühendisliği lisans eğitimi Teknoloji, Mühendislik ve Mimarlık fakültelerinde verilmektedir. 2012 yılına kadar ülkemizde lisans eğitimi 4’ü vakıf 2’si devlet üniversitesi olmak üzere 6 üniversitede verilmekteydi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümü resmi olarak 2010 yılında kurulmuş ve hazırlıklarını 2012 yılında tamamlayarak öğrenci almaya başlamıştır. Ülkemizde Biyomedikal Mühendisliği bölümlerinin lisans öğrencisi almaya başladığı yıllar dikkate alındığında bütün üniversiteler arasında bölümümüz ilk açılan yedinci bölümdür. Devlet üniversiteleri arasında ise ilk öğrenci almaya başlayan üçüncü bölümdür. Bu anlamda Afyon Kocatepe Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği bölümleri arasında ilkler arasındadır. 2023 Yılı için ülkemizde 17’si vakıf, 17’si devlet üniversitesi olmak üzere toplamda 24 üniversitede Biyomedikal Mühendisliği lisans eğitimi verilmektedir.

 

 

Üniversite Devlet Vakıf Fakülte Türü Prof. Doç. Dr. Öğrt. Arş. Gör. Öğrt. Gör. Toplam Kuruluş Yılı
1 Başkent Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 4 2 4 7 17 2000
2 Yeditepe Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 1 3 3 2 0 9 2004
3 Erciyes Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 5 1 5 3 0 14 2008
4 Yakın Doğu Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 2 2 3 0 1 8 2008
5 İstanbul Yeni Yüzyıl Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 0 0 7 2 1 10 2010
6 Namık Kemal Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 1 2 3 1 1 8 2011
7 Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Mühendislik Fakültesi 1 2 3 3 1 10 2012
8 Bahçeşehir Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 0 0 7 2 0 9 2012
9 Işık Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 7 1 5 3 1 17 2012
10 TOBB ETÜ Vakıf Mühendislik Fakültesi 2 2 4 1 0 9 2012
11 İzmir Kâtip Çelebi Üni. Devlet Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi 0 6 5 4 0 15 2013
12 Kocaeli Üni. Devlet Teknoloji Fakültesi 5 1 3 5 0 14 2013
13 Pamukkale Üni. Devlet Teknoloji Fakültesi 3 3 5 3 0 14 2013
14 Çukurova Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 2 1 3 4 1 11 2013
15 Zonguldak Bülent Ecevit Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 2 1 2 2 0 7 2013
16 İstanbul Medipol Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 1 1 5 2 0 9 2014
17 Ankara Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 2 1 2 4 0 9 2015
18 Düzce Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 0 1 3 2 0 6 2015
19 İnönü Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 0 4 3 4 1 12 2016
20 Kastamonu Üni. Devlet Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi 1 2 2 2 0 7 2016
21 Yıldız Teknik Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 1 5 2 6 0 14 2018
22 Samsun Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 1 2 5 2 0 10 2018
23 İskenderun Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi 0 2 2 2 0 6 2018
24 İzmir Demokrasi Üni. Devlet Mühendislik Fakültesi ? ? ? ? ? 0 2018
25 İzmir Bakırçay Üni. Devlet Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi 3 2 5 2 0 12 2019
26 Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 1 0 4 3 0 8 2019
27 İzmir Ekonomi Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 1 0 5 2 1 9 2019
28 Doğu Akdeniz Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 6 3 5 0 1 15 2020
29 İstinye Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 0 2 2 1 0 5 2021
30 Acıbadem Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 5 2 4 2 0 13 ?
31 Beykent Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi ? ? ? ? ? 0 ?
32 Biruni Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 3 0 4 1 0 8 ?
33 İstanbul Arel Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 1 1 7 2 0 11 ?
34 Uluslararası Kıbrıs Üni. Vakıf Mühendislik Fakültesi 2 2 3 1 0 8 ?

 


 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ülkemizde devlet üniversiteleri arasında ilk açılan bölümler arasındadır. Bölümün açılması için hazırlık ve altyapı çalışmaları 2009 yılında başlamış ve ilk öğrencilerimiz 2012 yılında eğitim hayatına başlamıştır. Bölümümüzde 1 Profesör, 2 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi olmak üzere tam zamanlı 10 öğretim elemanı görev almaktadır. Bununla birlikte Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Spor Bilimleri Fakültesi’nde görev yapan 10 farklı öğretim elemanı da lisans derslerine katılarak eğitim sürecimize katkı vermektedir.

 

Bölümümüz 2022 ağustos ayı itibariyle 378 öğrenci ile öğrenime devam etmektedir. Öğrencilerimizin yaklaşık %57’si kız, %43’ü erkektir. Ayrıca %16 oranında yabancı uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır. 2016-2022 yıllarında bölümümüz öğrencilerinden 21 tanesi ERASMUS kapsamında yurtdışına gitmiştir. Fakültemizde Erasmus öğrenci hareketliliği programlarından en fazla yararlanan bölümümüz öğrencileridir. Hâlihazırda Erasmus kapsamında yurtdışında bulunan öğrencilerimiz mevcuttur. 2021-2022 eğitim öğretim yılında ERASMUS kapsamında öğrenci hareketliliğinden yararlanan 4 öğrencimiz bulunmaktadır.

 

Bölümümüzde eğitim verdiğimiz öğrencilerimizin Biyomedikal Mühendisliğinin gerektirdiği niteliklerde yetişmesini amaçlıyoruz. Bu kapsamda tıbbi cihaz, sistem ve malzemelerin tasarım, üretim, işletme, bakım/onarım ve kalibrasyon faaliyetlerinde bulunabilen, tıbbi problemlere çözüm üretebilen, analitik düşünme yeteneğine sahip, disiplinler arası çalışmalara uyum sağlayabilen, mesleki etik bilincine ve sorumluluğuna sahip biyomedikal mühendisleri yetiştiriyoruz. Bu amaca yönelik olarak bölümde verilen derslerimiz özenle planlanmıştır. Derslerin planlanması sürecinde çok sayıda iç ve dış paydaştan görüş alınmıştır.

 

Bölümümüzü tercih eden öğrencilerimiz ilk yıllarında temeli kuvvetli bir matematik, fizik ve kimya eğitimi almaktadır. Sonraki yıllarda ise elektrik-elektronik eğitimi, biyomedikal cihazların kullanımı, bakımı, tamiri ve kalibrasyonu ile onların elektronik ve mekanik donanımı ve yazılımları gibi alanlarda mühendislik biliminde derinlemesine bilgilerin verildiği oldukça geniş bir alanı kapsayan dersler almaktadır. Biyomedikal mühendisliği alanının temel tıp ve biyoloji bilimleri ile ilgili bilgileri; üçüncü yarıyıldaki “İnsan Anatomisi”, dördüncü yarıyıldaki “İnsan Fizyolojisi”, “Tıbbi Biyoloji” gibi derslerde verilmektedir. Öğrencilerimiz Biyomedikal Mühendisliği temel derslerinin yanı sıra diğer fakültelerden seçebileceği “Fotoğrafçılık”, “Etkili İletişim”, “İlk Yardım” gibi farklı seçmeli derslere de katılabilmektedir.

 

Bölümümüz Biyoelektronik, Biyoenformatik, Biyomalzeme, Biyomekanik olmak üzere dört anabilim dalına sahiptir. Öğrencilerimiz bu anabilim dallarından seçeceği dersler ile istedikleri alanda uzmanlaşabilmektedirler. Öğrencilerimiz seçeceği dersler ile Biyomedikal Mühendisliğinin yazılım, elektronik, mekanik veya malzeme bilimi ile ilgili alanlarında uzmanlaşabilmektedir. Öğrencilerimizin kariyer yönlendirmeleri ve ders seçimleri gibi konularda bölümümüz öğretim üyeleri rehberlik etmektedir.

 

Örneğin bölümümüzde alacağı eğitim hayatı boyunca ağırlıklı olarak Biyomekanik anabilim dalı derslerini seçen bir öğrenci; implant tasarımları, medikal cihazların üretim yöntemleri, bilgisayar destekli tasarım / analiz yazılımları ve 3D yazıcılar gibi konularda bilgi birikimine sahip olarak yetişmektedir. Benzer şekilde ağırlıklı olarak Biyoenformatik anabilim dalı derslerini seçen bir öğrenci; yapay zekâ uygulamaları, tıbbi görüntü işleme, bilgisayar programlama, medikal bilişim sistemleri gibi konularda yetkinlik kazanmaktadır.

 

Kocatepe Biyomedikal Mühendisliği Örnek Bazı Dersler
Biyomekanik Anabilim Dalı Mekanik Bilimi ve Biyomekanik Uygulamaları

Tersine Mühendislik ve Hızlı Prototipleme

Akışkanlar Mekaniği Temelleri

Biyomedikal Modelleme ve Simülasyon

Bilgisayar Destekli Tasarım

Biyoelektronik Anabilim Dalı Biyomedikal Enstrümantasyon

Biyomedikal Sensörler

Biyotelemetri

Mikrodenetleyiciler ve Uygulamaları

Devre Analizi

Biyoenformatik Anabilim Dalı Tıbbi Bilişim

Biyomedikal Mühendisliğinde Yapay Zekâ

Bilgisayar Programlama

Tıbbi Görüntü İşleme

Hastane Bilgi Yönetim Sistemi

Biyomalzeme Anabilim Dalı Biyokimya

Biyouyumluluk

Klinik Farmakoloji

Nano Teknoloji ve Nanomalzemeler

Malzeme Bilimi ve Biyomalzemeler

Not: Bu tabloda her bir anabilim dalında bölümümüzde açılan derslerden sadece beşer tanesine yer verilmiştir. İlgili anabilim dallarında verilen diğer dersler için Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci Bilgi Paketi incelenebilir…

 


 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü İmkanlar

 

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri her dönem başında yapılan kayıt işlemleri başta olmak üzere eğitim-öğretim faaliyetlerini danışman öğretim üyelerinin kontrolünde yapmaktadırlar. Ayrıca hem üniversitemizin öğrenci bilgi sistemi üzerinden hem de e-posta yoluyla eğitim-öğretim faaliyetleri ve kariyerleri ile ilgili hususlarda danışmanlarına ve diğer öğretim elemanlarına uzaktan ulaşabildikleri gibi yüz yüze yapılan görüşmeler ile de ilgili süreçler yürütülmektedir. Bölümümüze yeni kayıt yapan öğrencilerimize verilen oryantasyon eğitimleri ile üniversitemiz, üniversitemiz kütüphanesi, fakültemiz ve bölümümüz hakkında ve diğer konularda bilgi verilmektedir.

 

Bölümümüz 2022 ağustos ayı itibariyle 378 öğrenci ile öğrenime devam etmektedir. Öğrencilerimizin yaklaşık %57’si kız, %43’ü erkektir. Ayrıca %16 oranında yabancı uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır. 2016-2022 yıllarında bölümümüz öğrencilerinden 21 tanesi ERASMUS kapsamında yurtdışına gitmiştir. Fakültemizde Erasmus öğrenci hareketliliği programlarından en fazla yararlanan bölümümüz öğrencileridir. Hâlihazırda Erasmus kapsamında yurtdışında bulunan öğrencilerimiz mevcuttur. 2021-2022 eğitim öğretim yılında ERASMUS kapsamında öğrenci hareketliliğinden yararlanan 4 öğrencimiz bulunmaktadır. Erasmus ile anlaşmalı olduğumuz bazı üniversiteler aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

Üniversite Ülke
Universität Duisburg-Essen Almanya
Hamm-Lippstadt University of Applied Sciences Almanya
Politecnico Di Bari İtalya
West Pomerian University of Technology Polonya
University Dunarea de Jos of Galati Romanya
Transilvania University of Brasov Romanya
Not: Bu tabloda anlaşmalı olduğumuz üniversitelerin bazılarına yer verilmiştir. Kocatepe Üniversitesi Erasmus Web sayfasından diğer bilgilere erişim sağlayabilirsiniz…

 

Bölümümüzde Biyomedikal Enstrümantasyon, Biyomekanik, Biyomalzeme ve Biyomedikal Kalibrasyon Laboratuvarları bulunmaktadır. Bu laboratuvarlar öğrencilerimizin kullanımına açıktır. Öğrencilerin kolayca ulaşabileceği mühendislik uygulamaları için uygun bilgisayarlar ortak kullanım alanlarında ve laboratuvarlarda öğrenci kullanımına açıktır. Ayrıca öğrencilerin kolayca ulaşabileceği fakültenin her noktasında kablosuz internet bulunmaktadır. Bu olanakları kullanarak üniversite tarafından ücretsiz sağlanan veri tabanlarına da ulaşma imkânı sağlamaktadır. Hem fakültemizin laboratuvar binasında hem fakültemizin dersliklerinin olduğu binada serbest çalışma alanlarında ders dışı bireysel veya grup halinde çalışma yapabilecekleri serbest çalışma alanları bulunmaktadır.

 


 

PhD Ahmet Fatih YURAN

 

 

 


Sosyal Medyada AKÜ Biyomedikal:


 

12 Eylül 2018, Çarşamba 2818 kez görüntülendi