2020 yılında yaşanan Covid -19 pandemisi nedeniyle çok sayıda öğrencinin stajlarını yapamadıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerimizin resmi dilekçe vermeksizin, sosyal medya, e-posta ve benzeri kanallardan bölüm öğretim üyelerine ulaşarak ara dönemde staj yapma talepleri artış göstermiştir. Bu amaçla Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu tarafından alınan gerekçeli karar metni aşağıda sunulmuştur.

Bu kapsamda mevzuat incelenmiş “Afyon Kocatepe Üniversitesi Lisans Programları Yaz Stajı Yönergesi”nin 6. maddesinin d bendinde; “Stajlar esas olarak yaz aylarında yapılır. Ancak müfredattaki staj dışındaki tüm sorumluluklarını yerine getiren öğrenciler Bölüm Yönetim Kurulu (BYK) kararıyla güz veya bahar yarıyılı içerisinde de staj yapabilir.” ifadesi bulunmaktadır. Yine, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci Kılavuzu’nun 4. Madde 2. bendinde şöyle belirtilmiştir; “Müfredatında zorunlu staj/işyeri eğitimi bulunan birimlerde güz ve bahar yarı yıllarından herhangi birinde yer almayan bu faaliyetler yaz döneminde yürütülür.” Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosunun 29/07/2020 tarihli ve 70813604-050.01.04-E.22489 sayılı kararında Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde yapılacak olan zorunlu yaz stajının 30’ar gün olmak üzere iki yaz döneminde yapılması kararlaştırılmıştır.  Bunun yanı sıra öğrencilerimizin bütünleme sınavları veya tek ders sınavlarının olduğu dönemlerde öğrencilik vasıflarının devam ettiği süreler boyunca ve sınav haftalarında staj yapmalarının fiilen mümkün olmadığı tespit edilmiştir. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı ara dönemdeki sınav haftaları da göz önünde bulundurulduğunda staj yapılabilecek en fazla 5 iş günü bulunmaktadır ve ilgili senato kararında belirtilen 30 günlük staj için yeterli sürenin bulunmadığı kanaatine varılmıştır. Ancak 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde ders yükümlülüğü bulunmayan öğrencilerin mevzuata göre dönem içinde staj yapabilmesi mümkündür.

Yukarıda belirtilen ilgili mevzuat ve tespitler neticesinde şu kararlar alınmıştır;

1. Mezun durumda olmayan öğrencilerimizin ara dönemde staj yapma taleplerinin ilgili mevzuata göre kabul edilmemesine;
  2. Mezun durumda olan öğrencilerin veya bahar döneminde ders yükümlülüğü olmayan öğrencilerimizin durumlarını resmî belgeler (ders kayıt formu, transkript) ile kanıtlamak şartıyla bahar yarıyılı dönemi içerisinde staj yapabileceklerine;
  3. Staj başvurularının önceden olduğu gibi elden F-67 (Zorunlu Staj başvuru formunun) formunun doldurularak yapılması gerektiğine,
  4. Staj yapacak öğrencilerimizin Covid-19 salgını devam ettiği için F-67 Formunun yanında Covid-19 dilekçesini doldurması gerektiğine;

Karar verilmiştir.

İlgili yönerge ve yönetmeliklere ulaşmak için aşağıdaki bağlantılar kullanılabilir:

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci İşleri Birimi

2020 – 2021 ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ KILAVUZU